Akıllı Grafikler ile KPI’ları Anlamak

KPI’larınızdan Gerçeği Öğrenmenin Yolu

Performans ölçümü alanında yaşanan tek problem anlamlı KPI’lara sahip olmamak değil..

NEDEN AKILLI GRAFİKLERE İHTİYACIMIZ VAR?

Performansı iyileştirmeye veya hedefleri tutturmaya çalışırken patinaj yapmaya devam ediyoruz:

  • Sürekli olarak, HER AY, hedef değerin altına inmiş ölçüm verilerinin sebebini açıklamaya çalışıyoruz..ve bu durum hiç sonlanmıyor.
  • Performansı hedeflenmiş değere yaklaştırmak için sürekli EFOR harcıyoruz, gece yarılarına kadar çalışıyoruz.
  • Yöneticiler ve çalışanlar performansın iyileşip iyileşmediğine dair TUTARSIZ görüşlere sahip (“yükseliyor”… “hayır o X yüzünden oldu, aslında yükselmiyor”… “evet ama geçen yıla göre öyle değil”… ve bu böylece sürer)
  • Çabalarımızın ETKİSİNİ ve YARATTIĞIMIZ DEĞERİ gösteremiyoruz. Sadece tamamlanmış çalışmaları/iyileştirme projelerini raporlayıp, performansın iyileştiğine kanıt olarak sunuyoruz.
  • Kurumsal ve süreç performans yönetimine çok zaman ve para harcıyoruz ancak performans iyileştirmelerinin gerçek maliyetini ve kazanımını bilmiyoruz.

Bize gerçeği hatalı veya eksik gösteren yöntemler kullanıyoruz.

Bir yöntemin sık kullanılması veya popüler olması, doğru teknik olduğu anlamına gelmiyor!

Aşağıdaki grafik, elektrik sektöründe, elektrik ağının güvenilirliğini izlemek için kullanılan KPI’lardan bir tanesi. KPI’ın ismi SAIDI: Sistem Ortalama Kesinti Süresi Endeksi. Tipik SAIDI raporlama yöntemlerinden birisi olan 12 aylık hareketli ortalama ile grafiklendirilmiş. Hareketli ortalamalar, birçok finansal veride gördüğünüz mevsimsel dalgalanmaları yumuşattığı ve genel eğilimi göstermesi beklendiği için sıkça kullanılır. 

Bu grafiğini gördüğünüz gerçek bir örnek. Sürekli azalan bir elektrik kesinti süresi ne kadar güzel görünüyor, öyle değil mi? Herkesi sürekli iyileşme olduğuna ikna etmek için yeterli bir görsel.

Ama ya aslında HİÇBİR İYİLEŞME OLMADIĞINI ve gerçekte performansın hiç değişmediğini söylesem? Ve sadece kullanılan bu tekniğin ve bu grafiğin bütün şirket yönetimini YANILTTIĞINI? Böyle bir farkındalığın etkisini düşünebiliyor musunuz?

Peki, bir grafik açıkça azalma olduğunu gösterirken böyle bir şey nasıl mümkün olabilir? 

KPI’larımızdan gerçeği, olması gerektiği şekilde öğrenmiyoruz. Bunun sonucunda iki yaygın hatayı yapıyoruz:

  • Aslında bir aksiyon almak gerekmiyorken sürekli aksiyon alma çabasına giriyoruz
  • Gerçekten bir aksiyon almak gerektiğini fark etmeyip müdahale etmekte geç kalıyoruz

İstatistiksel yöntemleri uygun istatistiksel düşünme olmadan kullandığımızda böyle sorunlar yaşıyoruz. 

KPI’larınızı raporlama yöntemine ufak bir dokunuş, bütün performans iyileştirme eforunuzda muazzam bir etki yaratabilir!

KPI’larınızdan gerçeği, yalnızca gerçeği öğrenmenin yolunu öğrenmek istiyorsanız, doğru zamanda ve sadece gerektiği zaman aksiyon alarak performans iyileştirme eforunuzu doğru yerlere odaklamak istiyorsanız, Akıllı Grafikler ile KPI’ları Anlamak-KPI’larınızdan Gerçeği Öğrenmenin Yolu eğitimine hemen kayıt olabilirsiniz:

Eğitim kapsamını ve detaylı bilgilerini aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz: